line

Internet of things

TMX dag Terug naar overzicht

Internet of things

In het Internet of Things (IoT) zijn alledaagse voorwerpen, bijvoorbeeld machines, auto’s, thermostaat en verlichting, verbonden met internet. De technologie kan kleine hoeveelheden informatie uitwisselen tussen objecten met een ultra laag stroomverbruik en tegen zeer geringe communicatie kosten.

Het uitwisselen van gegevens is voor Vlaar niets nieuws. Ruim 15 jaar geleden zijn wij begonnen om meetgegevens te versturen naar een ander apparaat, in het begin radiografisch over de vrije band. De afstandsbeperking was nog wel eens een probleem, dit werd opgelost door over te gaan op GPRS. Met een M2M (machine to machine) simkaart wordt er gecommuniceerd tussen een apparaat in het veld en/of een bovenliggend beheer systeem of een ander apparaat. M2M is veelal op GPRS/UMTS/3G/4G gebaseerd. Een kenmerk hiervan is het relatief hoge verbruik in data en energie.

Things

De aan IoT gekoppelde “things” genereren data die voor vele toepassingen gebruikt worden. Bedrijfsprocessen worden slimmer en storingen kunnen worden voorkomen. Met de huidige technologie worden hulpdiensten al automatisch ingeschakeld bijvoorbeeld bij een auto ongeluk. IoT is de volgende stap in hoe de technologie ons helpt om efficiënter, duurzamer en veiliger te ondernemen. Het kent echter ook risico’s, verkeerde keuze of instellingen van de apparatuur zorgt voor onbetrouwbare data of foutieve werking. Kennis van meet- en regeltechniek is dus van belang bij IoT.

Netwerken

Specifiek voor het Internet of Things worden Low-Power Wide-Area (LPWA) netwerken ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld het LoRa (Long Range Low Power) netwerk van KPN. Ook NB-IOT (Narrow Band IOT) is een LPWA netwerk en wordt nu vooral ingezet door Vodafone en T-Mobile in Nederland. De LPWA techniek maakt communicatie van kleine hoeveelheden data over grote afstand mogelijk. De dekking is daardoor bijna 10x sterker dan bij een mobiel netwerk dat voor 2G of 4G wordt gebruikt. Daardoor is er ook dekking op moeilijk bereikbare plekken.

Toekomstvast

NB-IoT is ontwikkeld door een samenwerking tussen de mobiele industrie, de grootste netwerkleveranciers en chipfabrikanten. Partijen als Deutsche Telekom, Vodafone, Huawei, Ericsson, Intel en Qualcomm ondersteunen de NB-IoT standaard en dit zorgt ervoor dat NB-IoT op grote schaal zal worden toegepast. Doordat NB-IoT onderdeel zal zijn van de toekomstige 5G-netwerken is deze technologie voor een zeer lange periode bruikbaar.

Extreem laag energie verbruik

Een bijzondere eigenschap van LPWA-netwerken is de extreem lage hoeveelheid energie die nodig is om te communiceren tussen zender en ontvanger. Hierdoor is het mogelijk om een batterij te gebruiken en heb je geen stopcontact meer nodig voor stroom. Een sensor kan zo wel 10 jaar lang werken op 2 AA-batterijen.

Toepassingen voor waterbeheer:

Voor het waterbeheer kunnen we denken aan metingen van niveau, temperatuur, meteo, EGV (zoutgehalte), zuurstof of andere kwaliteitsmetingen maar ook positiebepaling is mogelijk. De beperking van de hoeveelheid data wordt dit jaar met het gebruik van NB-IOT opgelost. Via NB-IoT kan meer data verstuurd worden en is het mogelijk om data terug te sturen naar een object. De UDSO apparatuur is inmiddels voorbereid op NB-IoT, zodra de benodigde hardware componenten beschikbaar zijn kunnen deze worden geïmplementeerd in de UDSO. De verwachting is dat wij binnen enkele maanden de UDSO geschikt voor NB-IoT kunnen leveren. Hiermee wordt het nog eenvoudiger om zonder stroom voorhanden overal te kunnen communiceren met apparaten en objecten tegen nog lagere kosten.

Terug naar overzicht Heeft u een vraag of wilt u meer
informatie? Bel: 0227-57 0260

© Copyright 2024 Vlaar Techniek - All Rights Reserved

Ontwerp en realisatie: Tmpldesign