line

3 Gemalen Texel automatiseren

3 gemalen Texel automatiseren Terug naar overzicht

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zal de komende jaren de Waddenzeedijk van Texel versterken. Onderdeel van de dijkversterking is het bouwen van drie nieuwe gemalen; Dijkmanshuizen, De Schans en Eijerland. Vlaar heeft opdracht van Bosman Watermanagement voor het ontwerpen en installeren van de complete E-installatie van deze gemalen.

De vervanging van de gemalen op Texel is onderdeel van een grootschalig project: de versteviging van de Waddenzeedijk op het grootste Waddeneiland. Dat heeft alles te maken met de Waterwet, waarin staat dat de Waddenzeedijk bestand moet zijn tegen een extreme storm, die eens in de 4000 jaar voorkomt. Uit onderzoek is gebleken dat de dijk bij zo’n extreme weerssituatie niet sterk genoeg is. Ook is de dijk op sommige plekken niet hoog genoeg. HHNK heeft tijdens een toetsingsronde in 2006 in totaal 17 van de 27 kilometer Waddenzeedijk afgekeurd. De vervanging van de gemalen is onderdeel van dit project. De werkzaamheden aan de dijk worden uitgevoerd door de Combinatie Tessel bestaand uit Boskalis Nederland en KWS Infra.

De huidige gemalen zijn verouderd. Vervanging is nodig om de waterveiligheid te garanderen. De nieuwe gemalen worden in dezelfde stijl gebouwd als het inmiddels door Vlaar opgeleverde gemaal Prins Hendrik. Het zijn transparante gebouwen, met veel glas. Je ziet de installaties. Zo kan iedereen zien wat er in zo’n gemaal gebeurt.

De werkzaamheden die Vlaar voor dit gemaal uitvoert zijn o.a:

  • Engineering van de complete E-installaties voor de drie gemalen.
  • Het leveren programmeren en inbedrijfstellen van telemetrie onderstations, compleet met het inrichten van de TMX hoofpost van het HHNK.
  • Levering, plaatsen en inbedrijfstellen van de besturingskasten welke geschikt zijn het aansturen van de krooshekreininger, lenspomp, schuiven en 2 pompen met een motorvermogen van: Eijerland 132 kW, Dijkmanshuizen 110kW, De Schans 110kW.
  • Aanbrengen en ijken van de niveaumetingen.
  • Aansluiten en inregelen van de frequentieregelaars.
  • Licht installaties en aarding.

Zie ook project gemaal Prins Hendrik. Lees verder.

De bouw van gemaal Eijerland in beeld

 

Terug naar overzicht Heeft u een vraag of wilt u meer
informatie? Bel: 0227-57 0260

© Copyright 2024 Vlaar Techniek - All Rights Reserved

Ontwerp en realisatie: Tmpldesign