line

Automatisering brug en sluis Luyendijk

automatisering brug en sluis Terug naar overzicht

Brug en sluis Luyendijk

De brug en sluis Luyendijk liggen in het recreatie gebied het Twiske nabij Landsmeer. De brug en sluis waren alleen door middel van handmatige bediening van de deuren en rinketten te gebruiken. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft Vlaar de opdracht gegeven om deze brug en sluis te automatiseren en de sluis ook geschikt te maken voor zelfbediening en in de toekomst afstandsbediening. De nadruk bij de opdracht lag op het zo goed mogelijk inpassen van de moderne technieken in de oude sluis zonder dat daarbij het authentieke karakter verloren gaat.

Bediening van de sluis

De sluis is volledig geautomatiseerd zodat door middel van één van de drukknoppen het schutten door de scheepvaart zelf gestart kan worden. Eenmaal in de sluis kan het schutten door middel van een tweede drukknop voortgezet worden, na het nivelleren worden de sluisdeuren automatisch geopend waarna men uit kan varen. Het openen en sluiten van de sluisdeuren wordt net als vroeger door middel van kaapstanders uitgevoerd. Deze kaapstanders zijn door Vlaar nagebouwd aan de hand van oude tekeningen om zo het authentieke karakter van de sluis te behouden. Deze kaapstanders zijn onzichtbaar voorzien van moderne aandrijvingen om het automatisch openen en sluiten uit te voeren.

Bediening van de brug

De bediening van de brug is aangebracht in een lessenaar. Door middel van drukknoppen kan de brugwachter de brug bedienen. De complete installatie inclusief slagbomen, land en scheepvaartseinen, hydraulische installatie voor de brug is door Vlaar geleverd en aangebracht. De sluis kan bediend worden tussen 8.00 en 20.00. Met een op afstand bediende sleutel kunnen plaatselijke hulpdiensten de sluis (bij calamiteiten) ook buiten de openingstijden bedienen.

Terug naar overzicht Heeft u een vraag of wilt u meer
informatie? Bel: 0227-57 0260

© Copyright 2023 Vlaar Techniek - All Rights Reserved

Ontwerp en realisatie: Tmpldesign