line

Elektrotechnische en werktuigbouwkundige renovatie aan de Westerhavensluis te Medemblik

Terug naar overzicht

 

De Westerhavensluis van Stadshavens Medemblik biedt doorgang van het Overlekerkanaal -waar zich diverse jachtwerven bevinden- naar de Westerhaven, Oosterhaven en het IJsselmeer. De sluis is in 1927 gebouwd en van april tot oktober maken er gemiddeld 4.150 schepen gebruik van de sluis. Dit varieert van zeiljachten tot vrachtschepen en sloepen. Zomers gaan er op het hoogtepunt 50 schepen per dag doorheen!

De Westerhavensluis/brug was toe aan groot onderhoud en om storingen tijdens de zomer te voorkomen heeft de Gemeente Medemblik Vlaar opdracht gegeven voor zowel de elektrotechnische als de werktuigbouwkundige renovatie. Hierbij zijn o.a. de aandrijvingen van de sluisdeuren, de rinketten en de vergrendeling van het brugdek gerenoveerd, welke aan het eind van hun levensduur waren. De bediening van de brug en sluis gebeurt op afstand vanaf de Kwikkelsbrug, de bedieningsconsole hiervoor was sterk verouderd en is door Vlaar vervangen.

Sluisdeuren en rinketten
De aandrijfmotoren van alle vier de deuren zijn vervangen door AUMA-aandrijvingen, de mechanische aandrijving is gerenoveerd. Dit gebeurde in twee etappes zodat er altijd één deurstel elektrisch te bedienen was. Het andere deurstel werd in de ‘dichtstand’ vergrendeld en kon in noodgevallen met de hand geopend worden.
De bestaande aandrijving van de vier rinketten zijn in zijn geheel vervangen. De aandrijvingen van de rinketten zijn per stuk uitgevoerd zodat er altijd één rinket beschikbaar was en er in noodgevallen geschut kon worden.

Om de Westerhavensluis weer in goed werkende staat te brengen voor de opening van het vaarseizoen op 1 april en de stremming voor vaarverkeer zo kort mogelijk te houden was een strakke planning nodig.

Na het vaarseizoen zal het wegdek worden gerenoveerd, tijdens deze werkzaamheden zal de gehele elektrotechnische en besturingsinstallatie van de brug en sluis door ons worden vervangen (fase 2).

Terug naar overzicht Heeft u een vraag of wilt u meer
informatie? Bel: 0227-57 0260

© Copyright 2024 Vlaar Techniek - All Rights Reserved

Ontwerp en realisatie: Tmpldesign