line

Sluis Krijgsman in ere hersteld

Terug naar overzicht

 

In Muiden wordt een nieuw woongebied genaamd ‘De Krijgsman’ ontwikkeld waarin de volop aanwezige ruige natuur, industrieel erfgoed en oude watergangen worden behouden en in ere hersteld. Onderdeel van de oude watergangen is een sluis die na restauratie een prominente rol krijgt in het plangebied. Doordat de sluis al tientallen jaren niet meer in gebruik was, verkeerde deze in vervallen staat.

Het restaureren is uitgevoerd door Kleybruggen en bestond voornamelijk uit het vervangen van de houten deuren en het herstellen van het metselwerk met natuursteen. Voor de complete E&W-installatie heeft Kleybruggen Vlaar ingeschakeld. De E&W-installatiewerkzaamheden bestonden voornamelijk uit de aandrijvingen voor de vier puntdeuren en de rinketten en de complete besturingsinstallatie.

Voorheen werden de deuren en rinketten met handkracht bediend. In de nieuwe situatie was de wens dat de bediening op eenvoudige wijze door de bewoners van de wijk ‘De Krijgsman’ uit te voeren is. In Vlaar heeft Kleybruggen een geschikte partner gevonden om hierin mee te denken en naar een oplossing toe te werken.
Omdat Vlaar eerder soortgelijke ‘zelfbediende’ sluizen opgeleverd heeft, heeft Vlaar hiervoor een besturingsplan gemaakt waarmee bewoners op eenvoudige wijze de sluis kunnen bedienen.

Aan beide kanten van de sluis en in de sluis zijn meldknoppen geplaatst waarmee de schippers het schutproces kunnen besturen. Door middel van scheepvaartseinen wordt kenbaar gemaakt aan de schippers wanneer zij de sluis in en uit kunnen varen. De besturingsinstallatie zorgt voor het besturen van de deuren en de rinketten waarbij het schutproces op een veilige manier wordt uitgevoerd.
De bewoners van de wijk De Krijgsman kunnen nu via de sluis de Muidertrekvaart bereiken voor een mooi dagje varen. Bijvoorbeeld door De Vecht, die loopt van Muiden via de diverse Vechtdorpen tot aan Utrecht. Of naar Amsterdam door middel van de Vechtsluizen (in de kern van Muiden) en de Oranjesluizen.

Terug naar overzicht Heeft u een vraag of wilt u meer
informatie? Bel: 0227-57 0260

© Copyright 2024 Vlaar Techniek - All Rights Reserved

Switch To Desktop Version