line

Sluis

Sluis automatisering

Sluisautomatisering op maat

Vlaar automatiseert diverse bruggen en sluizen. Ons team verzorgt de complete elektrotechnische installatie, compleet met land- en scheepvaartseinen, audio- en videoinstallatie voor bediening op afstand (CCTV-installatie). 

Een sluis maakt een watergang toegankelijk voor scheepvaart door het niveauverschil in waterpeil op te heffen. Een sluis bevindt zich in een waterkering tussen twee watergangen met een verschillend waterniveau. De sluis dient als waterkering maar kan ook boten laten passeren. In het verleden werden sluizen met de hand bediend, tegenwoordig is de bediening meestal geautomatiseerd. Als alternatief voor een sluis past Vlaar twee overvaarbare stuwen toe waardoor het niveauverschil voor (recreatie) scheepvaart geen belemmering meer vormt. Bij het automatiseren van de sluizen speelt vismigratie een steeds grotere rol. Met behulp van een lokstroompomp en slimme aanpassingen kunnen de vissen toch doorgang vinden.

Vlaar helpt vissen door de sluis

Een sluis is vaak een onneembare hindernis voor vissen. Een vistrap of het “slim” automatiseren van rinketten in combinatie met een lokstroompomp bevorderen de vismigratie. De vistrap kan bestaan uit een opvangbak of wachtkamer waar de vis door een lokstroom in terecht komt. Een rinket (schuifafsluiter) of hevel spoelt de vis via een leiding naar de lager of hoger gelegen polder. Software regelt de werking. Tijdens bediening van de sluis wordt de vismigratie geblokkeerd.

Een diagram die de werkwijze van Vlaar Techniek weergeeft

Kooysluis in Den Helder

In opdracht van Jansen Venneboer verzorgde Vlaar groot onderhoud aan de Kooysluis in Den Helder. Ook de spuicapaciteit werd verhoogd. De werkzaamheden bestonden uit het leveren, installeren, testen en bedrijfsklaar opleveren van de elektrotechnische installatie. Vanaf de Kooysluis worden 9 bruggen over het Noordhollands kanaal bediend. De bestaande installatie is aangepast aan de laatste eisen van de provincie.

2 overvaarbare stuwen gebruikt als sluis

Door het indrukken van een knop wordt het schutten voor de pleziervaart gestart. De stuwen houden tevens het water op peil, zo wordt optimaal waterbeheer gerealiseerd voor de gemeente Den Helder.

© Copyright 2024 Vlaar Techniek - All Rights Reserved

Ontwerp en realisatie: Tmpldesign